Wednesday, 13 May 2015

ceritera hidup

Hidup tak seindah yang diimpikan
Perjalanan tak semudah yang disangkakan.
Hari jugak tak selalu cerah
Awan jugak tak selamanya mampu menahan air
Pasti jatuh.Berjujuran. Tiada siapa mampu menahan.
Begitulah hidup.
Yang dah ditentukan perjalanannya..

Sunday, 5 October 2014

gubahanku

Ku tuliskan lagu ini
Ku persembahkan padamu
Walau pun tiada indah
Syair lagu yang ku gubah

Ku ingatkan kepadamu
Akan janjimu padaku
Hanyalah satu pintaku
Jangan kau lupakan daku

Walau apa yang terjadi
Tabahkan hatimu selalu
Jangan sampai kau tergoda
Mulut manis yang berbisa
Setahun kita berpisah
Serindu terasa sudah
Duhai gadis pujaanku
Cintaku hanya padamu

Wednesday, 12 March 2014

Saat keputusan itu harus dibuat



siapa sangka.. lima tahun yang lalu..
sebuah harapan dibina..
tanpa tahu apa kesudahan nya
sekadar menanam impian untuk diri sendiri
namun pada ketika itu
doa dan harapan hanya ku panjatkan pada DIA yang maha mengetahui

Lima tahun
pasang surut..
aku telan.. hanya aku
sakit pedih suka duka payah jerih
aku simpan aku pendam

Kini
terima kasih Allah
harapan itu seoalah memberi satu sinaran
seoalah menjentik kembali nadi aku
untuk terus bernafas
harapan itu kembali seolah
memberi aku satu sinaran untuk terus melangkah
kerana yakin.. TUHAN memang merencanakan sesuatu yang terbaik untuk aku

NAmun..
Dalam sinaran itu..
masih ada awan mendung yang seolah cuba
bermain teka teki dengan pemerhati nya
samaada akan terus memberi sinaran
atau terpaksa kebasahan dalam hujan

saat impian itu hampir aku gapai
bermacam dugaan terpaksa aku tempuh

kubiarkan seketika..
biar keadaan menjadi tenang..

akan aku kembali.. dengan sebuah keputusan
Bila aku tanamkan REDHA dalam diri aku kelak.

Saturday, 23 February 2013

Demam bollywood...




Wow. Wow. WOw
Syukur alhamdulillah.. selesai sudah
Mesyuarat Agung Puteri Pos Peringkat Kebangsaan
yang berlangsung di hotel Armada Petaling Jaya
dengan tema "the evening in the secret garden".

Suasana begitu meriah dengan kehadiran semua
ahli puteri pos yang terdiri dari warga pos seluruh malaysia..
tidak ketinggalan juga ahli putri yang datang dari
Sabah dan Sarawak.
Acara berlangsung dengan meriah sekali dengan pemilihan
Ahli Jawatankuasa baru untuk tahun 2013/2014.

Sesi sebelah petang diteruskan dengan pertandingan tarian
Bollywood.. HA... kelassss kau jah..
Yang masuk bertanding nie pulak bukan calang calang orang
dik nun... MAkcik makcik pun ade jugak..

Walau bagaimanapun..
memang tak lari dari lumrah alam..
ade je kan perkara perkara yang tak puas hati..
Aku malas nak komen pasal isu tue... (sentive beb!!!).
Ape ape pun aku memang respect la kepada semua peserta..

Kite amek dari sudut positive nye jela kan..
Acara acara seperti nie sebenarnya nak menguji sejauh mana
semangat kesepasukan kite.. so.. yang mana kekurangan tue..
kite amek sebagai satu pengajaran dan cuba lagi untuk perbaiki
diri untuk jadi yang lebih baik ye dak??

Moga berjumpa lagi tahun depan...InsyaAllah..

Noted : Cuba untuk tanamkan dalam diri dengan perkara perkara positivie. INSYAALLAH

Monday, 19 November 2012

Isnin yang suram muram kelam

Aku memang ada masalah setiap ari isnin..
Mula la macam macam penyakit datang
Of course penyakit utama..MALAS..
tambah tambah pulak cuaca pagi nie.. suram jerk.. mendung jerk...
Macam mood aku pagi nie....
Haishhh bila la penyakit nie nak sembuh..
Tapi orang kata.. bila kita buat sesuatu yang kita cintai.. benda tue akan nmpak mudah jerk..
Senaang jerk..
Semangat pun berkobar kobar jer...

Urmmm.. cam ner tue eh???
Mungkin aku patut cari sesuatu yang baru kot dalam hidup aku nie...

"Yang lebih kau cinta"
Lalalala

Friday, 16 November 2012

Salam Muharam..


Selamat Tahun Baru Buat Umat Islam Seluruh Dunia..

Alhamdulillah..
Kita masih diberi peluang bernafas lagi sehingga ke saat ini..

Bila bercakap pasal tahun baru nie..
Ape lagi yang terbayang dalam fikiran kalau bukan azam baru
yang saban tahun silih berganti.

Seperti semua orang, aku juga punya azam..
Ya..
yang pastinya azam tahun ini pasti berbeza dengan tahun sebelum sebelum nie

Erm,.. actually aku bukan lah manusia yang suka merancang dalam hidup aku.
Aku just ikut flow jer..

But, tahun nie..
I will try to manage my life propelly.. InsyaAllah..

Permulaan tahun ini,..
Ada beberapa perkara yang ingin aku tunaikan..
Mudah mudahan ape yang aku hajati ini dipermudahkanNya..
Salah satu impian terbesar aku ialah untuk menjejakkan kaki ke TANAH HARAM..
InsyaAllah..
Aku tak tahu kenapa lately nie hati aku mendesak aku kesana..
Membuak buak rasanya perasaan ini untuk ke tempat suci itu..
Doakan aku..

Buat kalian semua juga..
Aku doakan semoga segala yang dihajati kalian akan tercapai..InsyaAllah..


Saturday, 16 June 2012

Catatan Perjalanan.. Cambodia Part 2

Hari ke-2 di Siem Reap..
Dimulakan dengan sarapan pagi di Hotel penginapan kami..
scrambled egg for me..


just scrambled for me.. :-)
tepat jam 8 pagi waktu tempatan..
Kami mula dibawa melawat tempat - tempat yang menjadi kebanggan di sini..
Sedikit gambar aku kongsikan bersama...

The South Gate of Angkor thom
Bayon Temple












Baphoun
elephant












Ta Phrom
Thommanan











keajaiban dunia - angkor wat                   
Selesai melawat tempat - tempat tersebut, kami dibawa untk makan tengah hari di D' LALAL Restaurant..
Alhamdulillah.. walaupun di perantauan, dapat jugak meikmati masakan melayu .. tentunya..
dan di restaurant nie, kami terserempak dengan beberapa orang Malaysia yang turut datang melancong di bumi Cambodia ini.
Pengembaraan diteruskan lagi ke Floating Village..atau dilenali jugal Perkampungan Terapung..
di Tasek Ton Le Sap.. Hiba sungguh melihat keadaan di sini..
Begitu rama peminta sedekah apabila mereka melihat bot kami menuju ke arah mereka..
Dan mengikut tourist guard kami, kebanyakan penduduk di situ bukannya orang asli cambodia,
tetapi rata rata dari mereka berasal dari Vietnam..






lama kami dibiarkan di sini bagi menikmati kehidupan serta pemandangan di sini..
Aku mencari ruang untuk diri sendiri.. seketika fikiran ku melayang jauh memikirkan nasib diri yang begitu bertuah dibumi malaysia ini..
Syukur ke hadrat MU ya Rab..

setelah penat berjalan,badan pun dah sengal2.. seharian berjalanan..
Kami meminta untuk,mendapatkan perkhidmatan urut sbelum menikmati makan malam.. memandangkan kami di beri percuma oleh agen pelancongan kami...
Kami diberi masa kurang lebih sejam untuk memanjakan diri ..
Lega rasa dapat urut.. Hilang semua lenguh2 di badan..

Kemudian, kami di bawa untuk makan malam sambil menikmati tarian kebudayaan cambodia..

Alhamdulillah.. complete sudah hari kedua.
Next.. hari ke-3 di Cambodia